Algemeen

Wat is Rotterdamse Helden?

Rotterdamse Helden is een initiatief van Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV). Jongeren van 12 t/m 30 jaar kunnen zich als vrijwilliger aanmelden bij Rotterdamse Helden. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte plek voor je. We plaatsen vrijwilligers bij organisaties in sport, onderwijs, zorg, welzijn, en cultuur maar ook als maatje bij ouderen thuis. Door je in te zetten als vrijwilliger kun je jouw Maatschappelijk Diensttijd (MDT) behalen. Lees meer over MDT onder de vraag ‘Wat is de Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?’

Rotterdamse Helden richt zich voornamelijk op langdurig vrijwilligerswerk, dus minimaal een aantal maanden. Soms hebben we events waar je eenmalig aan mee kunt doen en dus kunt proberen of vrijwilligerswerk iets voor je is.

Hoe word ik Rotterdamse Held?

Je kunt eenvoudig een Rotterdamse Held worden door je aan te melden op rotterdamsehelden.nl. Na aanmelding nemen we contact met je op voor een persoonlijk kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw interesses en skills, zodat we een leuke en passende vrijwilligersfunctie voor je kunnen vinden. Ook kun je direct reageren op een vacature, als je al meteen iets ziet wat bij je past. Alle vacatures bekijk je hier. Daarnaast vragen we via Justis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan tijdens het gesprek. Deze heb je nodig voordat je aan de slag kunt.

Waar kan ik worden ingezet als Rotterdamse Held?

Ontdek ons actuele aanbod in Rotterdam op rotterdamsehelden.nl. We hebben verschillende vrijwilligersvacatures bij diverse organisaties en instellingen, maar je kan ook aan de slag als maatje bij een eenzame oudere. Bij de vraag ‘Hoe word ik gekoppeld aan een maatje?’ lees je daar meer over. Samen met de consulent bespreek je de meest passende plek voor jou, afhankelijk van je skills, interesses, beschikbaarheid en locatie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als taalmaatje, ondersteunend bij een theatergezelschap, bij de bibliotheek, bij een zorginstelling of als vrijwilliger bij een buurtmoestuin. Het aanbod wisselt regelmatig.

Vrijwilligerswerk en begeleiding

Foto: Fleur Beerthuis

Kan ik ook wisselen van vrijwilligersfunctie?

Jazeker, als je interesse hebt in een andere functie, bespreek dit dan met jouw consulent. We doen ons best om samen met jou een passende plek te vinden die aansluit bij jouw wensen en vaardigheden.

Hoe word ik begeleid als Rotterdamse Held?

Je krijgt tijdens de intake een consulent toegewezen. Deze consulent begeleidt je persoonlijk en praktisch tijdens jouw vrijwilligerswerk. We evalueren je voortgang en bespreken met je of je het nog steeds naar je zin hebt.

Loop je ergens tegenaan of heb je advies nodig? Dan kun je altijd met ons bellen, appen of mailen.

-

Lois Wassink (organisaties)

mail: lois@uvvrotterdam.nl

Telefoon: 0644553862

-

Deborah van Unen (maatjes)

Mail: deborah@uvvrotterdam.nl

Telefoon: 0617264956

-

Marjolein de Jong (InHolland)

Mail: marjolein@uvvrotterdam.nl

Telefoon: 0612972092

Waardering en certificaten

Wat is de Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?

MDT is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).Tijdens de maatschappelijke diensttijd (MDT) zetten jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich vrijwillig in voor een ander. Hierbij kunnen ze hun talenten ontdekken en ontmoeten ze andere mensen.

Als Rotterdamse Held bieden we jou de mogelijkheid om je Maatschappelijke Diensttijd (MDT) te behalen. Tijdens jouw MDT-traject doe je vrijwilligerswerk dat aansluit bij jouwinteresses. Denk aan het ondersteunen van nieuwkomers bij het leren van de Nederlandse taal, kinderen helpen bij lezen of eenzame ouderen ondersteunen. Aan het einde van jouw MDT-traject evalueren we samen met jou de opgedane ervaringen. Als je binnen 6 maanden 80 uur vrijwilligerswerk hebt gedaan, behaal je jouw MDT-traject en krijg je van ons het officiële MDT-certificaat. Superhandig voor als je gaat solliciteren of juist als aandenken aan jouw vrijwilligerswerk. Voor vragen of meer informatie over MDT en jouw traject kun je altijd terecht bij een van onze consulenten.

Wil je meer weten over MDT, dan kun je ook een kijkje nemen op doemeemetmdt.nl.

Welke waardering krijg ik als Rotterdamse Held?

Als waardering voor jouw inzet werken we met het Heldenpuntensysteem. Je spaart maandelijks punten die je kunt inwisselen in onze Heldenwinkel. Meer informatie over het spaarprogramma vind je hier. Daarnaast organiseren we ook Meet-Ups en Workshops waar je je als held kosteloos voor kunt aanmelden.

Wat zijn Heldenpunten?

Het Heldenpuntensysteem beloont jouw inzet met punten die je kunt inwisselen voor leuke items! Denk aan een toffe Susan Bijl tas, een Bol.com bon, een lekker Tony Chocolonely pakket of een andere leuke goodie. Meer details over het spaarprogramma vind je hier.

Kan ik ook mijn reiskosten declareren?

Zeker! Als je met het openbaar vervoer of met de auto reist, kun je jouw reiskosten declareren. Door in te loggen via uvvrotterdam.nl kun je jouw reiskosten declareren via je account. Studenten die gratis reizen met hun studenten-ov kunnen geen gebruik maken van deze reiskostenvergoeding.

Kan ik na afloop van mijn vrijwilligerswerk ook een Verklaring Vrijwilligerswerk krijgen?

Zeker, na afloop van jouw vrijwilligerswerk voor Rotterdamse Helden kun je een Verklaring Vrijwilligerswerk ontvangen. Neem hiervoor contact op met jouw consulent.

Workshops en meetings

Kan ik ook deelnemen aan workshops of andere meetings die georganiseerd worden voor Rotterdamse Helden?

Absoluut! Rotterdamse Helden organiseert regelmatig workshops waarbij jongeren aan de slag gaan met skills voor zelfontwikkeling of onderwerpen die handig kunnen zijn in het vrijwilligerswerk, zoals een basis cursus EHBO, een workshop grenzen stellen of een masterclass doelen stellen. Daarnaast organiseren we regelmatig Meet-Ups, waarbij we iets leuks gaan doen met de Rotterdamse Helden. Zo hebben we eerder een curling clinic bij Schaatsbaan Rotterdam gedaan, zijn we naar POING geweest en zijn we gaan Jeux de Boules bij Mooie Boules. Alle helden worden uitgenodigd voor deze events. Zowel naar de workshops als naar de Meet-Ups mag je ook een introducee meenemen.

Hoe ontmoet ik andere Rotterdams Helden?

Ja, tijdens onze evenementen, workshops en bijeenkomsten krijg je de kans om andere Rotterdamse Helden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ook kun je deelnemen aan de Rotterdamse Helden-COMMUNITY Whatsappgroep.

Kennismaking en matching

Foto: Fred Ernst

Hoe word ik gekoppeld aan een maatje?

Eerst nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Tijdens dit gesprek gaan we in op je interesses, wie je bent als persoon en wat je voorkeuren zijn. Aan de hand van deze informatie gaat de consulent voor je op zoek naar een goede match. Als we een voorstel voor je hebben, krijg je eerst een korte omschrijving van de oudere die we voor je hebben gevonden. Je kunt dan aangeven of je wilt kennismaken. Tijdens de kennismaking heb je de kans om te ontdekken of je een klik voelt met de oudere. Pas als jullie allebei een klik voelen, blijven jullie aan elkaar gekoppeld.

Hoe gaat een eerste kennismakingsgesprek bij een maatje?

Je ontvangt de contactgegevens van de oudere van je contactpersoon van Rotterdamse Helden. Eerst bel je met je maatje om een geschikte dag en tijd af te spreken voor jullie eerste ontmoeting. Het kennismakingsgesprek is bedoeld om elkaar beter te leren kennen en om te ontdekken of jullie een klik met elkaar hebben. Het is belangrijk dat jullie je allebei op je gemak voelen in elkaars gezelschap. Tijdens het gesprek kunnen jullie bijvoorbeeld met elkaar delen wat jullie interesses zijn, misschien hebben jullie wel interesses met elkaar gemeen. Als de klik er is, dan zouden jullie ook alvast kunnen bespreken welke invulling jullie aan de bezoekjes willen geven. Verderop in deze FAQ lees je tips rondom gespreksonderwerpen en activiteiten die jullie met elkaar kunnen ondernemen.

Verder is het goed om in dit gesprek ook alvast met elkaar te bespreken hoe jullie de bezoekjes praktisch willen vormgeven. Maak vast afspraken over wanneer jullie in het vervolg willen afspreken en hoelang de afspraken dan zullen duren. Dit geeft duidelijkheid voor jullie beiden en zorgt ervoor dat je (indien nodig) terug kan vallen op deze afspraken.  

Vind je het spannend om voor het eerst bij iemand langs te gaan? Geef dit dat in het begin van het gesprek meteen aan, dit kan helpen om het ijs te breken.

Na afloop kun je aan je contactpersoon van Rotterdamse Helden teruggeven hoe je de kennismaking hebt ervaren. Voelde je geen klik? Wees hier dan eerlijk over. Soms komt het voor dat iemand gewoon niet zo goed bij je past. Dan gaan we voor jou gewoon weer opzoek naar een nieuwe match.

Frequentie en duur van bezoeken

Hoe vaak ga ik langs bij een maatje?

In de meeste gevallen ga je één keer per week langs bij een oudere.

Hoe lang duurt een bezoek aan een maatje?

Gemiddeld duurt een bezoek aan een oudere 2 uur. De duur van het bezoek kan variëren, we werken hierin niet met vaste tijden, het is maar net wat voor jullie allebei op dat moment het beste uitkomt. Als je merkt dat je vaak langer op bezoek bent bij de oudere dan wat je eigenlijk zou willen, dan zou je bij een eerstvolgende afspraak al meteen een eindtijd kunnen noemen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je dan door moet naar je volgende afspraak. Of dit nu een afspraak is met iemand anders of met jezelf kun je in het midden laten.

Tips en tricks

Wat kan ik doen met mijn maatje?

Soms is bij de oudere thuis afspreken en een kopje thee drinken voldoende, maar als jullie beiden de mogelijkheid hebben om erop uit te gaan is dit vaak extra leuk. Er kan van alles. Jullie kunnen bijvoorbeeld: samen een wandeling in de omgeving maken, samen naar de winkels gaan, een spelletje spelen, naar elkaars favoriete muziek luisteren, fotoalbums van de oudere van vroeger bekijken, samen iets lekkers koken of bakken, met elkaar ontdekken wat voor activiteiten er in de buurt georganiseerd worden waar jullie samen naar toe kunnen, misschien kan de oudere je wel iets leren, zoals schaken of breien.  

Houd alleen wel rekening met de financiële situatie van de oudere als jullie een activiteit willen ondernemen wat geld kost. Het is de bedoeling dat de oudere dan ook voor jou betaalt en dit is niet voor iedereen financieel haalbaar.

Klik op onderstaande button voor de flyer met tip & tricks

Waarover kan ik praten met mijn maatje?

Qua gespreksonderwerpen zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan welke interesses jullie hebben. Misschien kom je er wel achter dat jullie allebei blij worden van muziek. Jullie kunnen dan elkaars favoriete muziek laten horen. Maar je kunt ook denken aan vragen als ’Wat zijn je favoriete plekken in de buurt?’. Misschien kunnen jullie hier wel een keer samen naar toe gaan. Welk geheim talent heb je? Wat is je favoriete recept? Als je elkaar wat beter leert kennen, zouden jullie het ook over wat persoonlijkere gespreksonderwerpen kunnen hebben. Hoe het leven van de oudere is verlopen; hoe de oudere is opgegroeid, wat voor werk de oudere vroeger heeft gedaan, of de oudere mooie reizen heeft gemaakt in zijn of haar leven. Misschien dat de oudere wel een fotoalbum aan je kan laten zien van vroeger. Je kan ook wat meer loslaten over je eigen leven als dat goed voelt voor je. Of jullie kunnen het hebben over wat het leukste is wat jullie allebei hebben meegemaakt de afgelopen week.

Klik op onderstaande button voor de flyer met tip & tricks

Wat kan ik doen als ik geen klik heb met mijn maatje?

Je kunt dit dan aangeven bij je contactpersoon bij Rotterdamse Helden en dan gaan we voor jullie allebei opzoek naar een nieuwe match.

Verantwoordelijkheden en grenzen

Moet ik huishoudelijke of administratieve taken verrichten voor mijn maatje?

Nee, dit valt niet onder het vrijwilligerswerk, hier zijn andere organisaties voor. Mocht je een vraag krijgen hierover, geef dit dan even door aan je contactpersoon van Rotterdamse Helden, dan kunnen we de oudere doorverwijzen naar deze organisaties.

Mag ik geld pinnen met de bankpas van mijn maatje?

Als vrijwilliger mag je geen geld pinnen voor de oudere, dit kun je ook zo aan de oudere teruggeven.

Hoe kan ik het beste mijn grenzen bewaken bij mijn maatje?

Als de oudere je vraagt om iets te doen wat niet onder jouw takenpakket valt als maatje, kun je aangeven dat je hiervoor niet komt als vrijwilliger, maar dat als de oudere hierbij hulp nodig heeft hij of zij dit het beste kan doorgeven aan UVV. Wij kunnen dan eventueel een andere vrijwilliger hiervoor inzetten (bijvoorbeeld een boodschappenmaatje of klushulp), of de oudere doorverwijzen naar een andere organisatie.

Merk je dat je vaak langer bij de oudere bent dan wat je eigenlijk zou willen, dan zou je bij het begin van de afspraak kunnen aangeven dat je tot zo laat de tijd hebt, omdat je dan weer door moet naar een andere afspraak. Of dit dan gaat om een afspraak met je zelf, omdat je bijvoorbeeld moet studeren of om een afspraak met iemand anders, kun je in het midden laten.

Als de oudere vraagt om vaker langs te komen dan bijvoorbeeld één keer per week kun je aangeven dat je hier helaas geen tijd voor hebt.

Mocht de oudere alsnog blijven aanhouden om over je grenzen te gaan of merk dat je het spannend vindt om je grenzen te geven, dan kun je ook altijd contact opnemen met je contactpersoon van Rotterdamse Helden, zodat we je hierbij kunnen helpen. Wij kunnen als organisatie ook altijd even contact opnemen met de oudere om weer uit te leggen wat wel en niet de bedoeling is.

Uitzonderlijke situaties en communicatie

Wat doe ik als ik ziek ben of plotseling mijn afspraak niet kan nakomen op de dag dat ik met mijn maatje zou afspreken?

Je belt de oudere dan op om de afspraak af te zeggen. Mocht je de oudere niet te pakken krijgen en het is onder kantoortijd dan kun je dit aan je consulent van Rotterdamse Helden laten weten. Dan kunnen wij ook nog proberen om de oudere te pakken te krijgen. Is het buiten kantoortijd, probeer dan de oudere zelf nog meerdere keren te bellen om dit door te geven.

Wat doe ik als ik geen contact krijg met mijn maatje?

Laat dit even weten aan je contactpersoon bij Rotterdamse Helden of via 010-4130877.
Misschien dat het ons wel lukt om de oudere telefonisch te pakken te krijgen of kunnen we een contactpersoon bellen die misschien meer weet.

Wat moet ik doen als ik mij zorgen maak om de fysieke of mentale gezondheid van mijn maatje?

Neem hier dan even contact over op met je consulent bij Rotterdamse Helden, we denken graag met je mee! Vaak hebben we een contactpersoon van een oudere die we hier dan ook over kunnen inlichten, misschien kan er hierdoor eventueel extra hulp geregeld worden voor de oudere.

Geschenken en materiële zaken

Mag ik cadeaus of geldbedragen aannemen van mijn maatje?

Wanneer een oudere wat aan je wil geven, kun je aangeven dat dit niet de bedoeling is. Je kunt wel aangeven dat je het heel aardig vindt van de oudere, maar dat dit niet nodig is en dat je als vrijwilliger geen cadeautjes of geldbedragen mag aannemen. Mocht de oudere erop aandringen om je iets te geven, dan kun je dit ook aan je contactpersoon van Rotterdamse Helden laat weten. Dan gaan wij hier ook nog over in gesprek met de oudere. Mocht je maatje iets lekkers bij de koffie hebben of je buiten de deur willen trakteren op een kop koffie bijvoorbeeld, dan mag dat natuurlijk wel

Help een ander, help jezelf!

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.

Intuit Mailchimp logo
Facebook icon
Instagram icon
LinkedIn icon

© 2021 Rotterdamse Helden